Inhoud
Yes, je hebt jouw droomhuis gevonden in Gelderland! Nog even wachten op de sleutel en je kunt verhuizen. Als je een verhuizing op de planning hebt staan, moet je rekening houden met veel praktische zaken. Met de onderstaande tips weet je wat jou te wachten staat, zonder onaangename verrassingen in deze hectische periode.
1 Aanpassen verzekeringen
Als je gaat verhuizen naar Gelderland, is het belangrijk dat je op tijd jouw nieuwe adres doorgeeft aan de verzekeringen. In sommige gevallen moet je ook jouw verzekeringen aanpassen, bijvoorbeeld de inboedelverzekering, opstalverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en zelfs je autoverzekering. Het is soms zelfs voordeliger om tijdens een verhuizing over te stappen naar een andere verzekeraar. Als jouw verzekering geweigerd is, bestaan er verzekeraars die in welke situatie dan ook alsnog een verzekering voor jou willen afsluiten.
2 Een nieuwe gemeente
Als je nog niet in de gemeente woont waar jij naartoe gaat verhuizen, is het belangrijk om je in te schrijven bij die gemeente. Ook is het belangrijk om een nieuwe huisarts, tandarts en apotheek te zoeken. Als je een trouwe viervoeter in huis hebt rondlopen, moet je ook jouw hond aanmelden voor de hondenbelasting. Als je kinderen hebt, is het verstandig om op tijd op zoek te gaan naar een nieuwe school of kinderopvang.
3 Adresgegevens wijzigen
Zoals we net al benoemden, is het belangrijk om jouw adresgegevens te wijzigen bij de verzekering. Dit kun je eenvoudig doen bij een verzekeraar zoals Alpina. Naast de verzekering is het ook nodig om bij de gemeente, energieleverancier, waterleverancier, bank en lidmaatschappen zoals de ANWB jouw nieuwe adres door te geven. Vooral bij de gemeente is dit belangrijk: vier weken voor of vijf dagen na de verhuisdatum moet je jouw nieuwe adres doorgeven. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete. Tegenwoordig bestaan er ook organisaties die jouw gegevens willen wijzigen.
4 Oude huis opruimen en schoonmaken
Spannend, de verhuisdag komt in zicht! Nu is het tijd om jouw oude huis op te ruimen en goed schoon te maken. Je wilt immers jouw huis netjes achterlaten voor de volgende bewoners. Geef spullen weg, verkoop ze of gooi ze weg die niet meegaan naar het nieuwe huis. Je kunt ook eventueel een opslagruimte huren waar je tijdelijk jouw spullen in kwijt kan. Denk aan spullen als decoratie, spullen uit de garage en van zolder. Als je zelf gaat verhuizen, is het handig als je een verhuiswagen huurt. Je kunt er ook voor kiezen om een verhuizer te regelen. Ook al is dit wat prijziger, een verhuizer neemt jou wel veel werk uit handen.
5 De puntjes op de i
De verhuisdag zelf zal een drukke dag worden. Het is verstandig om een doos in te pakken met spullen die je zeker na de eerste dag van de verhuizing al nodig hebt. Denk aan tandenborstels, handdoeken, eten, kleding en een mobiele oplader. Ook moet je niet vergeten om de koelkast en diepvries te laten ontdooien en de wasmachine af te koppelen.
Leave a Reply